1999. március - májusi szám
TARTALOMJEGYZÉK
 
 
5 éves a Győrvári Körkép
A Boszorkánykonyhán a mai menü: madársóska, martilapu
Az egyesület elmúlt hónapjainak eseményeiről
Az ifjúsági csoport legfrissebb történéseiről
Iskolai hírek
Kirándultak az ovisok
Az önkormányzat legfrissebb tudnivalói
Sporthírek: Szarvaskenden rongyosra lőtték az ellenfelek hálóját a győrvári lányok
 
5 ÉVES A GYŐRVÁRI KÖRKÉP!
Előző számunkban a Faluház Baráti Kör ötödik születésnapját ünnepeltük, s most újra itt az idő a megemlékezésre. 1994 májusában, az első Falunapkor került kiadásra a Győrvári Körkép első száma. Akkor még nem lehetett tudni, mit hoz a jövő, de az újság megszületett, élt, és él azóta is. Szépült, bővült, s nemcsak a külcsín, de a belbecs is gazdagodott az évek során. Egy helyi újság, mely egy település belső hangja, a helyi nyilvánosság bárki által hozzáférhető forrása, mely tudósít, rámutat a problémákra, a nehézségekre, szórakoztatni próbál, lehetőséget ad a falu lakóinak a nyilvánosság előtti publikálásra, és még sokáig sorolhatnánk, mi mindenre jó. A győrvári Körkép igyekszik mindezen funkcióknak megfelelni, s talán nem is vall szégyent ezen a téren.
Ha valaki az első számoktól kezdve napjainkig vásárolta a lapot, nyomon követheti az óvoda, az iskola, az önkormányzat és a Faluház Baráti Kör eseményeit, sikereit, kudarcait. Igazi archívum ez, az elmúlt 5 év legfontosabb győrvári eseményeiről.
Persze nemcsak sikereket könyvelhetünk el az elmúlt 5 év folyamán. A korábban meglévő újságszerkesztő stáb mára nagyon megfogyatkozott, többek között ez is oka, hogy gyakran késik az újság a várható megjelenési idejéhez képest. Reméljük, a Teleház keretein belül sikerül újra felpezsdíteni a szerkesztőséget, színesebbé, profibbá téve ezzel a lapot. Továbbra is örömmel vennénk, ha minél többen küldenének be az újságba cikkeket, írásokat, hiszen ez a lap a miénk, magunknak készítjük. Szerencsére vannak rendszeres cikkírók, akik már régóta segítik munkánkat, hogy a Győrvári Körkép folyamatosan hozza megszokott színvonalát. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik az elmúlt 5 évben tudósítottak minket a körülöttük lévő történésekről, megosztották velünk olyan tudásukat, mely a falu közössége számára is érdekes, értékelhető információtartalommal bír. Bízunk benne, hogy lelkesedésük nem csökken, és számuk is inkább gyarapszik, mint fogy.
A Teleház egy új távlatokat jelenthet a Győrvári Körkép számára is. Újságszerkesztő klubot alakíthat - ahogy ez korábban már létezett is -, gazdagíthatja a lap tartalmát, megnövelheti ismertségét, sőt, hamarosan elkészülő Internetes honlapján az újság legérdekesebb írásaiból is közölhet le néhányat, megismertetve így az egész világgal Győrvár legjelentősebb eseményeit.
Szintén örvendetes hír, hogy felvetődött a lehetősége az újság nyomdai sokszorosításának. Ha ez megvalósulna, már nyugodtan kijelenthetnénk, lapunk minden tekintetben megfelel egy profi helyi újság kritériumainak. Tetszetős, tartalmas, méltón képviseli a falut, az itt élőket, az újság szerkesztőit a külvilág előtt.
Zárszóként köszönjük, hogy vásárolják és olvassák a lapot. Bízunk benne, hogy sikerül új időszámítást kezdenünk a Győrvári Körkép életében, s a látványos fejlődést érett, eredményes felnőttkor követi majd. Az újság szerkesztősége nevében
Molnár Tibor

vissza az elejére

 
 

BOSZORKÁNYKONYHA
 
Madársóska
Megtalálható fenyvesekben, bükkösökben, gyertyánosokban, ahol az erdő alját szőnyegszerűen borítja be világoszöld leveleivel és apró, fehér virágaival. Látványa szívet derítő.

A madársóskát nem szárítjuk, kizárólag frissen használjuk. Megszünteti a gyomorégést, az enyhébb máj- és emésztési zavarokat. Ezek ellen a panaszok ellen napi két csésze hideg teát kell inni. Sárgaságnál, vesegyulladásnál, bőrkiütéseknél és féregűzéshez ugyanilyen teát fogyasztunk - melegen.

A népi gyógyászat a madársóska frissen préselt levét ajánlja kezdődő gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix-géppel állítjuk elő. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A rákszerű külső fekélyeket közvetlenül bekenjük vele.

Az ún. rekesztő bénulás vagy Parkinson-kór esetén óránként 3-5 cseppet vegyünk be a léből forrázott cickafarkteában, külsőleg pedig a hátgerinc bedörzsölésére használjuk. A hígítást és az adagolást mind a gyomorrák, fekély, daganat, mind a Parkinson-kór esetén lelkiismeretesen be kell tartani.

Felhasználási módok
Teakészítés: 1 evőkanál friss levelet 1/2 liter vízzel leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
Friss lé: megmossuk a leveleket és kiturmixoljuk a levét.
 
Martilapu
Tavasszal, amikor mezőink és lankáink még alig zöldellnek, a barkák is épp csak kezdenek kibomlani, a koratavasz első hírnöke, a martilapu (szattyu, farkastalpfű, kisédeslapu, körömfű, lókörmű martilapu) már nyitogatja élénk sárga fészkes virágzatát.

Nedves földeken, töltésoldalakon, kavicsgödrökben, parlagokon és törmelékhalmokon tömegével találjuk a martilapu virágait, melyek jóval a levelek megjelenése előtt bújnak ki a földből. A méheknek és a rovaroknak ez jelenti az első táplálékot. A martilapu csak agyagos földben marad meg, éppen ezért úgyszólván ismertetőjele annak. Ezek a virágok a legelsők, melyekből téli készleteinkhez gyűjthetünk. Nyálkaoldó, gyulladásgátló, tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tüdőtuberkolózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni jó forrón. Később májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamin tartamuk miatt leveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatjuk. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyűjtsük, hogy kettőből teakeveréket készíthessünk.

Asztmás megbetegedés, tartós hörghurut és dohányosok légcsőbántalmára tavasszal két-három teáskanálnyi, a martilapu leveléből frissen kipréselt lé egy csésze húslevesben vagy meleg tejben fogyasztva nagyon jó szolgálatot tesz.

A martilapu frissen kifacsart leve fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.

Köhögéscsillapító tea
Ha köhögéscsillapító, nyálkaoldó teát akar készíteni, egyenlő arányban keverjen össze martilapuvirágot és levelet, ökörfarkkóró-virágot, tüdőfüvet és lándzsás útifűlevelet. Naponta háromcsészényit édesítsen meg mézzel és melegen, kortyonként fogyasszon el.
Felhasználási módok
Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi virágot (később ugyanannyi virágot és levelet összekeverve) adjunk 1/4 liter vízhez, csak forrázzuk, és rövid ideig hagyjuk állni.
Pakolás: a friss levelet péppé zúzzuk és felrakjuk.
Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük. Naponta többször ismételjük.
Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk összemaréknyi martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő: 20 perc.
Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet.
Szirup és teakeverék köhögés és rekedtség ellen: lásd a vonatkozó szövegrészt.
Farkas Zoltánné

vissza az elejére
 
 
Egyesületi hírek
Visszapillantás
Mozgalmas időszak áll mögöttünk. Elég nagy időtartamot kell átfognunk. Az elért eredmények minőségi ugrást is jelentenek az egyesület életében. Haladjunk időrendben!
Március 8.: a térség polgármestereinek találkozója zajlott a Faluházban. Az Európai Integrációs Tájékoztató Iroda szervezésében a falusi turizmus témakörével foglalkoztunk (lehetőségek, elvárások térségünkben).
Március 11-12.: vásárok voltak. Szintén ekkor vett részt Az AGRYA Országos Szövetség Teleház képzésén Molnár Tibor. A képzés helyszíne Aba volt.
Március 12-én községi ünnepen emlékeztünk az 1848-as eseményekre. Ekkor avattuk fel a Fiókgyógyszertárat is. A Faluházban helyet kapott gyógyszertár vezetője: Szabó László.
Március 14-én és 26-án bál volt a Házban.
Március 26-27-én Velemben zajlott a Vas Megyei Önkormányzat Tematikus Találkozások című képzése. A képzés résztvevői elsősorban a megyei ifjúsági szervezetek, gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézmények képviselői voltak. Győrvárról a helyi ifjúsági csoport vezetője, Molnár Tibor volt jelen.
Március 27-én Vasaljáról 20 fő látogatott el hozzánk tapasztalatcserére.
Március 28-án a Duna TV forgatott a FaBéKa csoportról "Miénk a tér" című műsorába.
Március 30-án részt vettünk a Pókaszepetki Teleház megnyitóján.
Március 31-én az Ifjúsági és Sport Minisztérium és Mobilitás Ifjúsági Szolgálat tartott tájékoztató konferenciát Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban. Egyesületünket Molnár Tibor képviselte a rendezvényen.
Felelevenítettük a Húsvéti népszokásokat. Tojásfestés, locsolás. A fiúk házról-házra jártak, a lányok pedig izgatottan várták őket.
Április 6-án a nevelőtestület és a szülők számára meghirdetett előadást tartott a Vas Megyei rendőrkapitányság képviselője, Kovács Péter rendőrtiszt. Az előadás a különböző kábítószerekkel, a drogfogyasztás következményeivel, a megelőzés lehetőségeivel foglalkozott. Befejeztével nevelési értekezlet vette kezdetét.
Április 9-én ismét bálozhattak a fiatalok.
Április 11-én a bérletesek utazhattak Zalaegerszegre színházi előadásra.
Április 13-án termékbemutató volt a Házban, mérsékelt érdeklődés mellett.
Április 16-án tartotta a Faluház Baráti Kör éves közgyűlését. A beszámolót, mely az egyesület 5 éves múltjára is visszatekintett, a vezetőség választás követte. A közös vacsora, a baráti beszélgetések az elmúlt 5 év emlékeit idézték. Sikereket, kudarcokat egyaránt. Döntést hozott az egyesület arról is, hogy egy emléktáblával köszönti ötödik születésnapját. Ennek felavatására a falunapon kerül sor. A Faluház Baráti Kör új vezetőségének tagjai: Baladincz Jánosné, Fekete Istváné, ifj. Csarankó Antal, Kaczor Mihályné, Kiss Mária, Lengyel József, Molnár Tibor, Németh József (Böcek), Némethné Kovács Szilvia, Németh Pálné, Ruzsics Jenő, Talabér Gyuláné. Az egyesület elnöke ismét Varga Gézáné lett.
További sikereket kívánunk az egyesületnek és Győrvár lakóinak. Kívánjuk, hogy az összefogás további sikereket hozzon!
Április 17-én Teleház avatáson vettünk részt Nádasdon. Ugyanekkor színházi előadás volt. A színházlátogatók klubjának egyik csoportja 17-én, a másik 24-én vett részt az előadáson.
Április 22-én, a Föld napján az iskola a saját környezetében, mi pedig a Faluház környékén tettünk rendet. A több napig tartó munkával és az önkormányzat segítségével megszépült a Faluház és környéke. Sikerült a Teleház avatására a munkaszobába új polcot felszerelni. Köszönjük mindenki segítségét.
Április 30-án 17 órakor felavattuk a Teleházat. A megfeszített munka meghozta gyümölcsét. Vendégeinkkel és a falu lakóival együtt ünnepelhettünk. Ezen alkalommal emlékeztünk az édesanyákra is. Az óvodások, iskolások kedves műsora segített ebben. Köszönjük minden szereplőnek és felkészítőnek. Az avatás után a falu markos legényei májusfát állítottak. Ez szép hagyománya falunknak. Vendégeink között tisztelhettük többek között a Magyar Teleház Szövetség képviseletében Király Ferenc urat, Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, sok régi és új barátunkat, a vasi Teleházak képviselőit. Ezzel a nappal hivatalosan is megkezdte működését a Teleház (lásd külön cikk). Bízunk abban, hogy eredményesen.
Újabb örömre adott okot, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert, és az önkormányzat támogatásából sikerült hangtechnikai gondjainkat megoldani. Rendezvényeink ezek segítségével még színvonalasabbak lehetnek.
Május 1. Ezen a szép napon esküdött örök hűséget egymásnak Nagy Beatrix Mária és Losonczi Róbert. E helyről is gratulálunk, és hosszantartó boldogságot kívánunk.
Május 8. Az MMIK természetvédő csoportja kirándult nálunk. Ugyanekkor női focistáink eredményesen szerepeltek Szarvaskenden (lásd külön cikk). Este pedig bál volt a Házban.
Május 13. Előadás és termékbemutató volt. Célja a helyes életmóddal kapcsolatos tudnivalók megismertetése a hallgatósággal.
Május 14. Színházi előadásra mentek a bérletesek. Mások pedig báloztak a Faluházban.
Május 17-én vezetőségi ülést tartottunk. Témája a Falunap előkészítése és a gázavatás.
Május 20-án ruha és cipővásár volt.
Május 21. Véradással segítettünk a rászorulóknak. Köszönjük a segítséget!
Május 22-én Ifjúsági Megyenap Sitkén.
Május 23. Falunap, gázavatás (lásd a külön ismertetőt!)
Május 24. Pünkösd Kupa férfi labdarúgó torna.
Várható események
Május 29-én Nádasdon újságos képzésen veszünk részt. Este 18 órakor az éved utolsó színházi előadása lesz Zalaegerszegen.
Május 30-án, Vasalján Teleház avatás lesz.
Június 6-án I. Országos Teleház futás gazdag programmal (Erről később.) este juniális - májusfa kitáncolással.
Június 13-án a Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanulóinak bemutatója lesz. Ezen a napon női labdarúgóink Vépen játszanak a megyei döntőn.
A nyári programokról később adunk hírt.
Egyebek
Nyáron táborozó gyerekek lesznek a házban.
Köszönjük az erdőbirtokosság anyagi támogatását, továbbá a májusfát.
A tagsági díjakat május végéig kérjük befizetni.
Köszönjük az Elender Internet Kft támogatását, amivel lehetővé tette az ingyenes Internet hozzáférést, így csak a használatért kell fizetnünk.
A Falunapra készülve kérem és egyben köszönöm is a Faluház Baráti Körnek nyújtott anyagi és erkölcsi támogatást. Csak összefogással tudunk nagy dolgokat véghez vinni. Bízom abban, hogy így lesz!
Varga Gézáné
Faluház Baráti Kör elnöke

vissza az elejére
 
 
FABÉKA HÍRMONDÓ

A múlt hónapban fontos események zajlottak a csoport életében. Április 10-én részt vettünk Sitkén a Nyugat-Dunántúli Ifjúsági Szövetség 3 napos tavaszi rendezvényén, ahol meghívott vendégként jelen volt többek között Dr. Mikula Lajos, az AGRYA Országos Szövetség elnöke, és Bodor Tamás megyei ifjúsági referens. A szakmai és szórakoztató események sorban váltották egymást, este pedig egy kiadós buliban lehetett részünk.
Áprilisban az egy éves FaBéKa új vezetőséget választott. Az új vezetőség tagjai: Tarr Petra, Nagy Gábor és Molnár Tibor (Withers). Sok sikert az új "dream-team"-nek!
Csapatunk lassacskán készülődik az AGRYA nyári rendezvény-dömpingjére. Ezek előtt május 22-én hivatalosak vagyunk Sitkére a II. Ifjúsági Megyenapra. Ezt követően indul a henger:
 

Természetesen Győrvár sem marad ifjúsági rendezvény nélkül, a tavaly nagy sikerrel zárult Európa Napot idén is meg kívánjuk rendezni, pontos időpontját még egyeztetjük, valamikor június végén - július elején várható. Erről természetesen idejében értesítjük majd az érintetteket.
Molnár Tibor
FaBéKa elnöke

vissza az elejére
 
  
ISKOLAI HÍREK
 A tanév 2. félévétől Csákvári Tímea betegsége majd távozása miatt ismét Zrinszki János tanítja a történelmet – óraadóként
Március 10.: Személyi igazolványt kaptak azok a tanulók, akik 1999-ben betöltik a 14. életévüket.
Március 19.: Helyesírási verseny volt Ger-sekaráton. Kulcsár Viktória 6. o. tanuló 1., Korán Zsófia 5. o. tanuló 2., Szabó Julianna 8. o. tanuló 4. helyezést ért el. A tanulókat a versenyre Némethné Kovács Szilvia készítette fel.
Március 29. Megtörtént a leendő 1. osztályosok beíratása. Ez év szeptemberében 10 tanuló kezdheti meg tanulmányait a győrvári iskolában. Két gyermeket eltérő tagozatú iskolába javasolt a Nevelési Tanácsadóban működő bizottság.
Április 6. Nevelési értekezletet tartottunk a Faluházban.
Téma: A kábítószer fogyasztás és annak káros következményei a fejlődésben levő szervezetre. Előadó: Kovács Péter, a Bűnmegelőzési Osztály munkatársa volt
Április 9. Gombos Viktória 8. o. tanuló az Oladi Művelődési Ház által szervezett József Attila versíró pályázaton oklevelet vehetett át.
Április 21. Lezajlott az iskolai Ki mit tud, a következő eredményekkel:
Hangszer: 1. Szabó Julianna 8. o.
Jelenet:  1. A didergő király 2. o.
Tánc:  1. 4. o. lányok diszkótánca (mo-dern tánc kategória) 3. o. csoport (néptánc)
Vers:   1-2. Szabó Amália 3. o.
Németh Veronika 3. o.
Szólóének: 1. Pap Szabó Nimród 3. o.
Mese:  1. Pap Szabó Nimród 3. o.
A zsűri különdíját az 5. osztályos színjátszók kapták, dicséretet és jutalmat kaptak még az 1. osztályosok német nyelven előadott versekért, énekekért.
Április 22. A Föld napja tiszteletére az iskola tanulói és nevelői társadalmi munkát végeztek az iskola udvarán, a Kuruc – szobornál és a buszmeg-állónál.
Április 23. Az alsósok mesevetélkedőn vettek részt Rábahídvégen, ahol 2. helyezést értek el. A csapat tagjai: Bóbics Renáta (2. o.) Németh Kriszti-na (3. o.) Németh Adrienn (4. o.), Ouagueni Sid Ali (4. o.). A tanulók felkészítője Németh Pálné volt.
Április 29. Az 5-6. osztályosok a két osztályfő-nök és még 7 szülő kíséretében sikeres kirándulást tettek Sopron-Fertőd-Fertőrákos környékén.
Április 30. Anyák napi műsoron szerepeltek ta-nulóink a Faluházban, majd május 1-én az iskolá-ban, és a másik három községben is külön-külön tartottunk megemlékezéseket. Ugyanezen a napon az 5-7. osztályos fiúk 2. helyezést értek el Püspök-molnáriban 14 csapat közül. Felkészítő tanáruk: Katovics Miklós.
Május 10-én a Madarak és fák napja tiszteletére az egész iskola Jelibe kirándult. A belépők és a busz költségeit a farsangi bevételből fizettük.
Május 18. Megkezdődtek a fogászati vizsgála-tok Vasváron, ahová egy alkalommal 2 osztály mehet.
A végére hagytam a legnagyobb sikert, melyet ebben a tanévben tanulmányi téren elértünk. Mol-nár Katalin 8. osztályos tanuló a megyei kémia versenyen 2. helyezést ért el és eredménye alapján részt vehet az országos versenyen, amelyet május 21-22-én rendeznek Egerben. Felkészítő tanára: Polgár Antalné. Szívből gratulálunk mindkettőjük-nek!
Egészen friss hír, hogy Kulcsár Viktória, 6. osztályos tanuló a történelem versenyen elért ered-ménye alapján a megyei döntő résztvevője lesz.
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit június 13-án, vasárnap délután 2 órakor a Faluházban tartandó iskolai bemutatónkra, amelyen a KI MIT TUD legsikeresebb számait ismerhetik meg az érdeklődők és sportbemutató részesei is lehetnek.
 Némethné Kovács Szilvia

vissza az elejére
 
ÓVODAI HÍREK
Kedves Szülők!
 Várjuk azon szülők jelentkezését óvodánkba 1999. június 1-3-ig, akik ez év szeptemberétől szeretnék óvodába járatni gyermekiket. Beíratni azokat a gyerekeket lehet, akik már betöltötték 3. életévüket. Továbbá jelezni szíveskedjenek azok is, akik az év folyamán kérik felvételüket előjegyzés szempontjá-ból.
 Baladincz Jánosné
Kirándult az óvoda
Elérkezett a várva várt nap az óvodások és szülők részére egyaránt: április 24-e, a kirándulás napja. Az időjárás azonban úgy döntött, hogy nem fog nekünk kedvezni, így hát csöpögő esőben indultunk el. Az óvó nénik pályázat útján nyerték el a kirán-dulás lehetőségét, így mindenkinek ingyenes volt az út, öt gyerek kivételével minden óvodás eljött. A Zala Volán buszával célba vettünk a festői szépségű Bakonyi tájat.
A hegyekhez közeledve sajnos egyre jobban beborult az ég és esett az eső. Első állomásunk Zirc volt, ahol a cisztercita Apátságban található bakonyi Természettudományi Múzeumot tekintettük meg, amely mindenkit lenyűgözött szépségével. A Bakony természeti képeit valósághűen ábrázolták a szárított növények és a kitömött állatok. Az összes ismert rovar, rágcsáló, hüllő és madár, amely e táj jellegzetes állatfajtája, mind megtalálható volt. Főleg az erdők nagy vadjai voltak a legérdekesebbek a gyerekek számára. Gyönyörű ásvány- és kőzet kiállítás is volt, amely szebbnél-szebb csillogó kövekből állt.
Ezután a Zirci Arborétumba mentünk, ahol a szép virágok és fák között egy szép tó is volt vadkacsákkal. Az arborétum közepén folyt egy kis patakocska is.
Következő állomásunk Bakonybél volt, ahol a vidék legmagasabb pontja a Kőrishegy (713 m) található. Erdészeti kiállítást néztünk meg, de mivel az eső nem állt el az Odvaskői Barlangot nem tudtuk megnézni.
Elindultunk hazafelé és Veszprémben bementünk az állatkertbe, ahol az egzotikus állatokat is megtekinthettük. Voltak medvék, majmok, párducok, oroszlánok, gyönyörű madarak, hüllők és egy ele-fánt is. Minden gyermek és a szülők tetszését is megnyerte az állatkert.
Délután 5 órakor indultunk el haza már egy kicsit elfáradva, és gyönyörű napsütésben.
Az óvodások nagyon jól és okosan viselkedtek az egész úton. Hazafelé már volt, aki elaludt, de voltak, akik a látottaktól beszélgettek egymással. Min-denki élményekkel gazdagabban tért haza, és jól érezte magát. Reméljük jövőre is lesz ilyen alkal-munk, hogy hazánk szépségeit az óvodások is felfedezhessék. Bizony a mai anyagias világban nem minden család engedheti meg magának, hogy minden évben kirándulni menjen.
 Farkasné Nagy Marianna
 


vissza az elejére
 
 
ÖNKORMÁNYZATI HÍREK
A képviselő-testület május 10-én tartotta legutóbbi ülését, melyen az önkormányzat 1998. évi zárszámadását és az óvoda helyi nevelési programját tárgyalta.
 A zárszámadás kapcsán Pintyőke István előterjesz-tésében elmondta, hogy keservesen, de végül hitel nélkül sikerült lezárni a tavalyi költségvetést.  A betervezett saját bevételek nem teljesültek meg-felelően, a legnagyobb lemaradás az iskolánál tapasztalható.  Az intézmény nem előrelátó tervezé-se miatt az önkormányzatnak 622.000 forintot vissza kell fizetnie a központi költségvetésbe, mivel kevesebb volt az étkeztetést igénybe vevők száma a tervezettnél.Az önkormányzatnál az adóhátralék behajtásra kell nagyobb figyelmet fordítani. A képviselők végül elfogadták a zárszámadást azzal, hogy a szabályszerű gazdálkodásra fokozottabban kell ügyelni, ennek érdekében belső ellenőrzés, átvilágítás mielőbbi megtartását szükségesnek tart-ják.
Az óvoda helyi nevelési programjának napirendre tűzése a közoktatási törvény előírásaiból fakadt.  Szeptembertől minden óvodának rendelkeznie kell helyi nevelési programmal.  A programról készült szakvélemény szerint „az óvónők szakmai felké-szültségét jelzi, hogy a pszichológusok által is ki-emelten a gyermekek értelmi, testi, pszichikus fejlődését legjobban elősegítő programra készítették el helyi programjukat." A téma tárgyalása kapcsán az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatát is jóváhagyta a képviselő-testület. Összességében megállapítható, hogy az óvoda és az óvónők tevé-kenységével elégedett a képviselő-testület. Az épü-let legszükségesebb karbantartási munkáira sor kerülhet az idén.
  Az önkormányzat két pályázatot nyújtott be a Területfejlesztési Tanácshoz, a Körjegyzőség és az Óvoda fűtés-korszerűsítése céljából, valamint az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára elkülö-nített keretből remél támogatást.
 Somogyiné Jakab Ildikó
jegyző

 vissza az elejére
 
 
SPORTHÍREK
A női foci eredményei:
 Május 1-én Nagykutason barátságos mérkőzésen vettek részt lányaink. Nem is mentek hiába, hiszen győztesen jöttek haza.
Május 8-án Szarvaskenden mérkőztek meg Bérbaltavár és Szarvaskend csapatával. Nem kevesebb, mint egy tucat gólt lőttek, így nem is csoda, hogy továbbjutottak. Így 1999. június 13-án a Vépen rendezendő Vas Megyei Bajnokságon a győrvári lányok képviselik a térséget.
Gratulálunk a szép eredményekhez, hajrá lányok!
 Lengyel József
edző
   vissza az elejére
 
vissza