2004.decemberi szám

TARTALOMJEGYZÉK

 

 

Vezércikk: Ünnepeink elé

Egyesületi hírek

Találkozásom Béri Balogh Ádám nevével - Szakály Ferenc

Iskolai hírek

Csomagok a szeretet ünnepére

Ovi rovat

Óvodai Mikulás ünnepség

Anyakönyvi hírek

 

 

 

Szövegdoboz: Ünnepeink elé

 

„Jön a karácsony, vén karácsony,

Jön lassacskán, nehezen,

 Mert lesántult paripája,

És patkó is kéne rája,

Patkó hófehér kalácsból,

s szeg beléje sült kolbászból.

És meg kéne őt itatni

Egy veder jó régi borral,

Orra alá odatartva!"

[…]

 

…szól a népköltés, mennyi minden kellene így ünnep táján, de sok családban egész évben…

Mi „kéne” még, ami hiányzik?

Hát „kéne” még több szeretet, több megértés, több mosoly, nagyobb egymásra figyelés. Nemcsak az ünnepek idején, de egész évben.

Ünnepeljünk ebben az évben az igaz szeretet és a mosoly erejének jegyében.

A szeretet gyakorlása művészi képesség. Ezt a tehetséget valamennyien birtokoljuk, de nem használjuk egyforma intenzitással. Csak gyakorlással lehet csiszolni, tökéletesíteni. Szerepünket az élet színpadán játsszuk, ahol nincs főpróba, minden előadás premier. Az idő elrohan felettünk és az elmulasztott lehetőségek csak ritkán térnek vissza. Ezért bátran vállaljuk legszebb érzéseinket. Ne hajtsuk le fejünket félszegen, ha a szeretet örömkönnyeit érezzük. Büszkén nézzünk szeretteinkre és mosolyogjunk, mert két ember között a kapcsolat építésében a legrövidebb út a mosoly.

- Mosolygunk, ha köszöntjük egymást, ha boldogok vagyunk, és ha öröm ér minket.

- Mosolygunk, ha túljutottunk valamely nehézségen, és megnyugodtunk valamely megszenvedett igazság teljesülése miatt.

- Életünk felemelő pillanatában csak könnyeinken át tudunk egymásra mosolyogni!

- A mosoly a türelem és a belső nyugalom, a kiegyensúlyozottság, a béke, erő és a reménység jele.

Ha józan derűvel és megértő bizalommal fordulunk egymáshoz, könnyebben szót értünk, könnyebb lesz az életünk, és sikeres lesz a jövőnk.

Igaz, sokan keserű iróniával arra gondolnak, hogy nekünk nem sok okunk van a derűre, a mosolyra. Ha van is igazságos azoknak, akik most is kétkedéssel fordulnak a múlt, a jelen történései vagy a jövő felé, én mégis hiszek az emberi helytállásban, megújulásban és a szeretet erejében. Hiszek abban, hogy sorsunk irányításában aktívan részt kell vennünk.

Hiszek azokban, akik nemcsak magyarázzák, hanem művelik a csodát. –nem nagy csodákat, kicsiket, mert hát az életet a kis örömök teszik széppé.

A fenti gondolatok jegyében kívánok mindenkinek szeretetteljes , békés, boldog karácsonyt és eredményekben gazdag boldog új esztendőt.

 

Varga Gézáné

FBK elnöke    

 

 

vissza az elejére

 

 

 

 

Egyesületi hírek – Visszapillantás

 

  A szeptemberi különszám szeptember 25-i Kuruc Fesztivállal foglalkozott, ezért most az előzményekről is szólnunk kell.

Így a nyár a pihenés, a táborozás, a kirándulások ideje volt. Fogadtuk a csoportokat, elvégeztük a nyári nagytakarítást, amikor az orvosi rendelő elköltözött. Biztosítottuk a kollégák szabadságolását.

  Szeptember 5-én küldöttségünk Ilzbe utazott, a találkozó célja a kapcsolatépítés volt. Igazán szép napot töltöttünk ott. Kuruc jelmezbe öltözve színesítettük a rendezvényüket. Megbeszéltük egy határon átnyúló együttműködés lehetőségét is.

  Szeptember 6-7-én két napos tábornak adtunk helyet, a szombathelyi Zrínyi Általános Iskola tanulói voltak a vendégeink.

Szünet után, újra fogadtuk a „játéktár”-i foglalkozások.

  Szeptember 11-én Iván Hajnalka és Pániczer László fogadott örök hűséget egymásnak. A Dalárda a templomi esküvőn szerepelt. Az ifjú párnak ezúton is gratulálunk és sok boldogságot kívánunk.

  Szeptember 16-án NCA képzés volt a Házban, melyen a térség civil szervezeteinek képviselői vettek részt.

  Szeptember 23-án a Vas Megyei Teleház vezetőinek megbeszélése volt nálunk.

  Szeptember 25. Kuruc Fesztivál II. Vendégeinken kívül fogadtuk Ilz településének küldöttségét, akikkel ünnepélyes keretek között írtuk alá a hosszabbtávú együttműködési megállapodást. Felavattuk Béri Balogh Ádám pecsétnyomójának plakettjét, valamint bemutattuk a viaszos és a száraz pecsétnyomót is, amit szintén elkészítettünk. Köszönöm Vörös Viktor kitűnő munkáját, mellyel a pecsétnyomó elkészítéséhez hozzájárult. Hadnagy György és felesége, H. Póka Emőke gyönyörű kiállítását dr. Ribiczey Pál Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. Az emlékműnél a már hagyományos felvonuláson kívül színvonalas műsorban, este tűzijátékban volt része a vendégeknek. Kézműves sátrak, légvár, Logo-mobil, foci színesítette a prgramot. Enni és innivaló is volt bőven. Kuruc Bál zárta a napot. Ezúton is köszönöm mindenki segítségét, azokét, akik a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában közreműködtek, bármivel és bármi módon (anyagiakkal) segítettek. Ők azok: Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Kutszegi István, közművelődési csoportvezető; Gotthárd Ferencné, Magyar Szabolcs, Büki Jánosék, Méhes Barna, Gotthárd Jánosék, Mazzag Ferenc, ÁFÉSZ, EDS, Kovács Ernő, KUFI tagok, Győrvár Község Önkormányzata, Faluház Baráti Kör, Polgár Béla esperes, Győrvári Plébánia, CKÖ vezetője, Lisztes Géza. Akik a vendégek kiszolgálásában és a főzésben segítettek: Gotthárd Jánosné, Kaczor Mihályné, Fekete Istvánné, Büki Jánosné, Májer Istvánné, Szecsődi Lászlóné, Nyári Valéria, Kaposi Lászlóné, Imre Józsefné, Sávoly Mária, Farkas Andrásné, Magyar Szabolcs. Köszönöm a Ház dolgozóinak, képviselőknek, vezetőségi tagoknak, az intézmények munkáját. A fiatalok képviselőinek – Pongrácz Renáta, Lisztes Mária, Harangozó Orsolya – a jelmezes felvonulásban való részvételt. A tolmácsolásban oroszlán részt vállalt Pais Éva tanárnő, Némethné Kovács Szilvia igazgatónő, Nyári László, Buze László, H. Póka Emőke képzőművész és Pintyőke István polgármester.

  Szeptember 28-29. „Borkultúra határon innen és túl” konferencia

  Október 2-án Kiss Éva és Hári János fogadtak egymásnak örök hűséget, ezúton is gratulálunk nekik.

  Október 4-5-én táborozó gyerekeket fogadtunk.

  Október 8-án konferencián vettünk részt Budapesten, 13-án Szombathelyen, 16-án Gödöllőn, 19-én ismét Szombathelyen.

  Október 21-én Falugyűlésnek adtunk helyet.

  Október 22-24-ig turistákat fogadtunk.

  Az október 23-i megemlékezésre az iskolában került sor október 22-én.

  Október 23-án a Faluház Baráti Kör a szlovéniai Filovciban az oszkói Hegypásztor Körrel közös szüreten vett részt, nagyon jól éreztük magunkat. A Dalárdások felléptek a műsorban, nagy sikert arattak.

  Október 25-én Sipos T. Orsolya jelzőrendszeri megbeszélést tartott.

  November 3. NCA pályázat értékelése, tapasztalatok megbeszélése civil szervezetek képviselőivel.

  November 6-án közös megemlékezés a győrvári csata tiszteletére. Koszorúzás Vasváron a Béri Balogh Ádám plakettnél, egyesületünk is koszorúzott, majd Kőszeg Város Fúvószenekarát fogadtuk. Sajnáljuk, hogy kevesen tisztelték meg az előadást, pedig igen színvonalas rendezvényben lett volna részük. A fellépők többen voltak, mint a hallgatók, és ezt nehéz tudomásul venni. Ugyanezen a napon volt Zalalövőn a régió teleházainak közgyűlése, melyen szintén részt vettünk.

  November 8-án Játéktár az óvodásoknak és a kisiskolásoknak.

  November 10-én a Nyugat-Dunántúli Ifjúsági Szövetség közgyűlésén vettünk részt.

  November 15-20-ig továbbképzés Budapesten, Völgyi László képviselte teleházunkat.

  November 18-án Civil Partnerség Konferencia Zarkaházán, egyesületünket Németh József vezetőségi tag és Varga Gézáné elnök képviselte.

  November 21. A falu búcsúja, este bál. Rendben zajlott le.

  November 23-a, a Szépkorúak Fesztiválja volt Szombathelyen. A Dalárda betegség miatt nem tudott szerepelni.

  November 24-én, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett konferencián Varga Gézáné képviselte érdekeinket.

  November 26-án Magyarország Vetélkedőnek adtunk helyszínt, melyen 5 csapat vett részt, a győrvári Béri Balogh Általános Iskola csapata szerezte meg az első helyet. Gratulálunk!

  November 27-én a Színház Klub első előadásán voltunk.

  November 28. Nyugdíjas Találkozó, a győrvári szépkorúak és a leendő nyugdíjasok közös délutánja. A jelenlévők kitűnően érezték magukat. A készült fotókat ajándékba kapták Pintyőke István Polgármester Úrtól. A pillanatképeknek nagy sikere volt. Köszönjük.

  December 1-én vacsorával egybekötött termékbemutatóra került sor, az érdeklődők biotermékekből vásárolhattak. Vásárok és termékbemutatók tarkítják egyébként is a hétköznapjainkat.

  December 5-én a népszavazás itt volt a Faluházban.

Korház-privatizáció: igen – 81, nem – 57

Kettős állampolgárság: igen – 60, nem – 77

  December 6-án érkezett a Mikulás (lásd külön cikk!)

  December 9-én szakmai megbeszélésen vettünk részt Szombathelyen az MMIK-ban, ahol sor került a 2004-es év értékelésére, ill. megismerkedtünk a 2005-ös évben várható változásokkal.

  December 10-11-én a Teleház Konferencián és a Magyar Teleház Szövetség Közgyűlésén vett részt Varga Gézáné, a győrvári teleház vezetője.

  December 14-én került sor a Dalárda évzáró foglalkozására.

  December 17-én Falukarácsonyra gyülekeztünk. A rossz idő ellenére összejött a nagy család. A kedves műsor, a mézeskalács, a forralt bor és a tea tette igazán kellemessé az estét. A Faluház Baráti Kör ajándékokkal kedveskedett az óvodásoknak és az iskolásoknak. A Ház fiataljai is kaptak ajándékokat (szokásos ping-pong felszerelés, ill. egy Dvix-es DVD lejátszót), egy „névtelen” támogatónk jóvoltából. A szaloncukrot Mezeiéktől (Petőmihályfa) és a Póker Kocsmától kaptuk. Köszönjük a gyerekek nevében. A sütiket és a finomságokat Gotthárd Ferencné, Gotthárd Jánosné, Kaposi Lászlóné, Magyarné Kastal Rita és Hajgató Lászlóné készítette.

  A téli szünetben játszóházba várjuk a gyerekeket, lehetőségük van: ping-pong meccsekre, sakkra, társas játékokra, számítógépes játékokra és filmnézésre.

  December 31-én hagyományos szilveszteri batyus bál lesz. Zenél Molnár András Becsvölgyéről. A jó vacsora és a hangulat garantált.

  A nehézségek ellenére eredményes, szép évet zártunk. Ezekről majd a közhasznúsági jelentésünkben számolunk be. Köszönöm a munkatársaimnak, a vezetőségi tagoknak, az egyesület tagjainak, az önkormányzatnak, a falu lakóinak. Külön köszönöm, minden támogatónknak programjainkhoz nyújtott segítséget. Köszönöm a KUFI támogatását, a Kuruc Fesztiválhoz nyújtott segítséget.

  A tagdíjat nem mindenki fizette be, a rendezésre még van mód! A tagság attól folyamatos, ha az évi 200 Ft tagdíjat mindig befizetjük.

  Kókol Attila ismét nálunk dolgozik, a Munkaügyi Központ támogatásával, mint informatikus (teleház-asszisztens). Kívánjuk, hogy érezze jól magát, és eredményes legyen a munkája.

  Köszönöm Németh Gyula tanár úrnak, hogy kutató munkájával kiderítette, hogy kik voltak a Magyar Királyi Ezüstkalászos Gazdatanfolyam (1941 Győrvár) hallgatói, és a fotót elkészítette. A kép és a névsor a Faluházban megtekinthető.

  A 2005-ös év várható programjairól, várható eseményeiről később értesítjük Önöket.

  Munkatársaim és a magam nevében ezúton is kívánok jó egészséget, sok örömet, eredményes munkát és boldog új esztendőt.

 

Varga Gézáné

Faluház Baráti Kör elnöke

 

 

vissza az elejére

 

 

 

Találkozásom Béri Balogh Ádám emlékével

 

  

Első találkozásom Béri Balogh Ádám nevével 1968-ban történt, ekkor kerültem a Győrvári Általános Iskolába.

   Amikor tájékozódási látogatást tettem (hová is kerülök), éppen „Kuruc Kupa” sportvetélkedő volt az iskola udvarán, amelyet a fáradhatatlan és lelkes sportbarát, Németh Gyula testnevelő vezetett be, s tartott életben évtizedeken át, vált hagyománnyá! Csakhamar én is bekapcsolódtam e vetélkedőkbe, mint megemlékező előadó, hisz a vetélkedő koszorúzással, megemlékezéssel vette kezdetét.

   Be kell vallanom, hogy az iskola úttörőcsapatát „Béri Balogh Ádámnak” hívták / nevezték, de semmi anyag (kép, stb.) nem állt az iskola, a csapat rendelkezésére. Ezen nagyon meglepődtem és elcsodálkoztam, sőt rosszalltam!

   Ezen változtatni kellett, így felvettem a kapcsolatot a Szekszárdon működő Béri Balogh Ádámról elnevezett múzeummal. Tőlük sok fényképet kaptunk Béri Balogh Ádámmal kapcsolatban, melyből egy tablót készítettünk. Sajnos a tabló már nem található meg az iskola falán – nagyon kár. (A múzeumot sem Béri Balogh Ádámról nevezik napjainkban!)

   A kuruc „Emlékoszlop” környéke nagyon elhanyagolt volt. Az osztályom felvette a kapcsolatot a helyi Tanáccsal: festéket kértünk, a vaskerítést lefestettük, a kerítésen belül virágokat ültettünk, és azokat nagy gonddal ápoltuk!

   Majd a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban kutatás után ráakadtunk egy Béri Balogh Ádámról szóló tanulmányra, amelyet az iskola akkori titkárnője, Horváth Gyöngyi legépelt: így már a következő évben Béri Balogh Ádámról vetélkedővel hoztuk közelebb a tanulókhoz a névadót, a falu hősét.

   A falu, Győrvár példát mutatott a megyének Béri Balogh Ádám emlékének ápolásával már a múltban is. Ugyanis a falu összefogásból, saját erejéből emelt a csata helyszínén egy „Emlékoszlopot” a határában lezajlott nagy csata és hőseinek emlékére. E szervezőmunkában Győrvár és Egervár község papjai példás munkát végeztek. Talán e nemes tett ereje máig példa, erőt adó cselekedet. (Egervár: Palkovics Sándor ; Győrvár: Móricz Lajos 1927 Þ 1932 szentelés). E nemes cselekedet sarkallta a Vasvári Járási Tanácsot és Művelődési Házat, hogy a csata 250. évfordulójának emléket állítson kiadja „A győrvári csata emlékkönyvét” Somlósy Sándor szerkesztésében 500 példányban. (Sajnos a kicsi példányszám már „eltűnt” az idő tengerében…!!!)

   Örvendetes, hogy a falu közeledve a 300. évfordulóhoz a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc 1703. évi kezdetének 300. évfordulóján ismét példát mutatott a múlt és hősei emlékének példás ápolásával.

   Győrvárról indult el 2003-ban a Kuruc Fesztivál keretében „A hazáért és szabadságért” (1703-1711) közötti időket idéző emlékév eseménysorozata, amelynek keretében fényes és sokszínű események követték egymást megmozgatva az egész megyét: az ifjúságtól a felnőttekig.

   Az emlékállítás ezzel nem ért véget, hisz 2004-ben ismét II. Kuruc Fesztivál keretében elkészítették Béri Balogh Ádám pecsétnyomójának másolatait. Örülök, hogy egy 1706-ban, a győrvári csata után született Béri Balogh Ádám levél végén az aláírással együtt megtaláltam a pecsétnyomójának lenyomatát, melyet VAML levéltárában lefényképezés után a Faluházban átadtam, ezzel is segítve Béri Balogh Ádám emlékének megőrzését!

   Szép lenne, harcolni kellene érte, hogy a 300. évfordulón avatásra kerülhessen (2006. november 6-7.) Béri Balogh Ádám életnagyságú lovas bronzszobra. Ez csak állami pénzből valósítható meg!!! 2003-ban Tarpán került sor Esze Tamás lovas bronzszobrának felavatására! 2006-ban Győrvárt illetné ilyen esemény, hisz Béri Balogh Ádám volt az egyetlen mártír a kurucok között, akinek hűsége miatt kellett 1711. február 6-án mártírhalált halni Budán. (Ő csak kisnemes volt!!!) Hol született? Valahol Vasban. Talán Bérben, ez volt Kisbér, Hegyhátkisbér régi neve (ma Bérbaltavár), Kisbér temetőjében van is egy sírkő: Balogh Teréz nevével, nemesi jelzéssel… A régi iskolamesterek a század elején azt tanították, hogy itt született (Sok benne az igazság!), hisz édesanyja Káldi Rebeka volt, felesége Festetich Júlia – e családok itt éltek a fenti környéken!

   Remélve, hogy a fentiek nemcsak „álmok”, hanem valósággá váló remények lehessenek…

   Nem szabad feladni, mert kijárna Béri Balogh Ádámnak, és az első nagy győzelem emlékének is.

 

   Bizakodva és reménykedve Boldog Ünnepeket Kíván:

            Szakály Ferenc, nyugalmazott tanár


 

 

vissza az elejére

 

 

Iskolai hírek

 

 

Szeptember 1-én megkezdődött az új tanév. A nevelőtestületben is változások voltak: Völgyi László földrajzot tanít óraadóként, Marton Bernadett ének-zenét, a művészeti iskolában pedig furulyát a kicsiknek. Új kolléga még Tóth Istvánné, aki Zrinszkiné Boros Máriát helyettesíti, Továbbá Paál Gyuláné Ildikó, aki Schroll Krisztina megüresedett helyét vette át. Jelenleg 99 a tanulói létszámunk.

   Szeptember 3-án két busszal iskolai kirándulásokon vettek részt diákjaink. Az alsósok Veszprémet és környékét, a felsősök a Balaton-felvidéket tekintették meg.

   Szeptember 15-én volt a kezdési időpontja az Alapítványi Művészeti Iskola indulásának. A szülők és a gyerekek véleménye alapján is kedvezőek a tapasztalatok.

   Szeptember 24-én rendeztük meg a már hagyományos História-futásunkat a győrvári csata 298. évfordulójának tiszteletére öt iskola részvételével. Ezúttal sem borult a papírforma: a 7.-8. osztályos fiúk mezőnyében nagy fölénnyel iskolánk tanulója, Gáspár Tamás végzett az élen.

   November 8-án színházban voltunk Gersekaráton. A Beregszászi Illyés Gyula színház Gyermekstúdiója adta elő A Tündérkert aranyalmája című mesejátékot. A darab rendezője Vidnyánszky Józsefné, az ismert rendező, Vidnyánszky Attila édesanyja volt.

   November 11-én az Apáczai Kiadó rendezésében olvasási verseny volt Táplánszentkereszten. Iskolánkat Bankó Dorina (3. o.) és Mazzag Regina (4.o.) képviselte, akik jól szerepeltek.

   November 19-én a diákönkormányzat diszkót rendezett az iskolában. Előtte a felsősök egészségügyi vetélkedőjét rendeztük meg. A győztes osztály némi meglepetésre, de teljesen megérdemelten a 6. osztály lett.

   November 25-én a Simonyi Zsigmond Helyesírási versenyt rendezték meg Szombathelyen, ahol iskolánk is képviseltette magát. A hivatalos végeredményről még nincs tudomásunk. A versenyen részt vett tanulók:

         5. o. Takács Vera

         6.o. Kulcsár Dániel

         7. o. Sárközi Bernadett

         8. o. Koltai Bianka

   November 26-án nagyszabású Magyarország vetélkedőt rendeztünk a Faluházban. A rendezvényre a közalapítvány pályázatán 40. 000 Ft-ot nyertünk. A vetélkedő szellemi atyja, lebonyolítója Zrinszki János, iskolánk történelemtanára volt. Az 5 csapatos megmérettetésen 10 fős csapatunk hódította el az első helyet.

   November 28-án részt vettünk az idősek napján a Faluházban. Nagy sikert arattak „pomponos” lányaink, akik nagy nyilvánosság előtt most léptek fel először. Mándli Mónika tanítványai a művészeti iskola modern tánc tanszakának diákjai.

   November 29-én Szombathelyen megnéztük a 7.-8. osztályos diákjainkkal a Valahol Európában című musicalt veszprémi művészek és gyermekszínészek előadásában. Úgy gondolom, a többségnek felejthetetlen élményben volt része.

December 6-án megérkezett hozzájuk a Mikulás. Ezúttal is Zrinszki János tanár úr öltött jelmezt és adta át minden diákunknak az iskola ajándékát: a mikuláscsomagot.

   December 15-én Bp.-en vette át Kovács Endre, Hegyhátszentpéter polgármestere azt a 23 db étkezési karácsonyi csomagot, amelyet a Gyermekétkeztetési Alapítvány pályázatán nyertünk. (ld. A cikk külön)

   December 17-én a rossz idő miatt nem érkezett meg a Palánta Sorsfordító Alapítvány autója és ezzel együtt karácsonyváró bábműsora, amellyel emlékezetessé kívántuk tenni az ünnepek előtti hétköznapokat. A győrvári tanulók felléptek az iskolai fenyőfa alatt. A szép karácsonyfát Horváth Zsolt apukától kaptuk. E nap estéjén a faluházi karácsonyon szerepelt Marton Bernadett egyházi zenész-ének szakos tanár és néhány tanítványa, akik a sitkeiek székely betlehemesét vezették volna be. Sajnos a rossz idő miatt a székely betlehemet sem láthattuk. Az este felejthetetlen volt a meghittsége, Marika néni kedves szavai, a finom mézes sütemények, a forró tea, a forralt bor, a sok szaloncukor és az intézményeknek adott ajándékok miatt. Köszönjük!

   December 18-án a nevelőtestület tagjai értekezleten vitatták meg a házirendet, amelyet a fenntartónak december 31-ig benyújtanak.

A téli szünet december 18-tól január 3-ig tart.

 

Kívánok az iskola tanulói, szülői közössége, nevelőtestülete nevében a falu minden lakójának békés, boldog karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag boldog új esztendőt.

 

Némethné Kovács Szilvia

  igazgatónő      


 

vissza az elejére

 

 

Csomagok a szeretet ünnepére

 

 

A Gyermekétkeztetési Alapítvány ezúttal X. alkalommal hirdette meg karácsonyi élelmezési akcióját, amelyen karácsonyi csomagokra lehetett pályázni a nehéz helyzetben levő gyerekek és családjaik számára.

Iskolánk az óvodával egyeztetve 23, míg az óvodások 9 csomagot igényeltek. Az Interneten a pályázat eredményét böngészve nagyon örültünk, hogy mindkét intézmény sikeres volt, tehát az igényelt csomagokat meg is nyertük.

A csomagban 10kg krumpli, továbbá gondosan dobozba csomagolva újabb 10kg élelmiszer volt: liszt, cukor, rizs, szaloncukor, konzervek, tészták, levesporok. Ráadásként és meglepetésként még szellemi táplálékot, két könyvet is csempésztek az alapítvány tagjai az élelmiszerek közé. Mivel a csomagokat Budapesten, a Felvonulás téren adták át az intézmények képviselőinek, megkértük Kovács Endrét, Hegyhátszentpéter polgármesterét, hogy a falu kisbuszával hozza el ezeket nekünk. Polgármester úr azt első szóra igent mondott, amit ezúttal is megköszönök. A másik 3 település polgármesterének a csomagok célba értek, mindenki átvehette még az ünnepek előtt. Köszönjük a Gyermekétkeztetési Alapítványnak a hosszú évek óta kifejtett nemes célú kezdeményezést, köszönjük, hogy nyerhettünk, köszönjük, hogy örömöt és meglepetést szerezhettünk.

Köszönöm mindenkinek, aki tett valamit a pályázat sikeréért, segített a szervezésben, a lebonyolításban. Örülünk mások örömének.

 

Némethné Kovács Szilvia

 igazgatónő


 

 

vissza az elejére

 

 

Ovis hírek

 

27 fő kisgyermekkel (9 nagy-, 6 középső-, és 12 kiscsoportos) kezdtük a 2004/5-ös tanévet.

Szeptember 23-án tanév eleji szülői értekezletet tartottunk. Megalakult a Szülők Közössége, vezetője Gotthárd Tiborné, tagjai: Kruczler Edina, Fülöp Beáta, Hajgató Lászlóné és Magyar Szabolcs.

   Az Ügyészség bekérte vizsgálatra a személyügyi anyagokat. Törvénytelenséget nem találtak.

   Szeptember 25-én, a Kuruc Fesztiválon részt vettek óvodásaink a koszorúzáson és a délutáni kultúrműsorban is szerepeltek. A rátóti csikótojás című mesét dramatizáltuk. Sajnos a büfében zajoskodók miatt érthetetlen volt, és a gyerekeket is megzavarta a hangoskodás.

   Október 22-én a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadásában a Hófehérkét néztük meg Az előadás, a díszlet, a szereplők és a bábok közelsége lenyűgözte gyermekeinket.

   Október 25-én jelzőrendszeri megbeszélésen vettünk részt a Faluházban Sipos T. Orsolya vezetésével.

   November 2-3-4-én kolléganőm, Dankovskiné Iszak Zsanett szakmai továbbképzésen vett részt, ahol megismerkedhetett a labda fejlesztő hatásával.

   November 8-án a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadásában a „Milyen színű a világ” című mesedarabot láthattuk. A hagyományos bábelőadás mellett megismerhettük az árnyjátékot is.

   November 16-án Vasváron vettünk részt Jankovics Marcell népművész előadásán, ahol az emberi érték átadásáról fejtette ki nézeteit.

   November 24-én a Vasvár környéki óvónőkkel Oberwartba látogattunk egy óvodába, ahol sok érdekes dologban volt részünk. Bepillantást nyertünk egy másfajta óvodai életforma kulisszái mögé.

   November 28-án, az Öregek Napján csendes, nyugodt környezetben nagy sikert arattak óvodásaink a „Rátóti csikótojás” című mesedramatizálással.

   December 6-án megérkezett hozzánk a Télapó. Az édességen kívül játékkal is megajándékozta gyermekeinket. Nagy volt a meglepetés és az öröm is kedd reggel, amikor rátaláltunk a Télapó által ígért játékokra!

   December 9-én tárgyalta a Képviselőtestület az Óvoda Nevelési programjának kiegészítését, ill. a Minőségbiztosítási programot. Mint tartalmilag, mint formailag igényes programra törekedtünk. Az igényességet a szakértő véleménye is alátámasztotta!

   December 15-én kerülnek elszállításra a pályázaton nyert élelmiszercsomagok, amit 9 rászoruló kisgyermek között osztunk szét.

   Óvodánk december 22-ig, szerdáig lesz nyitva. December 21-én, kedden családi napot tartunk, akkorra várjuk az érdeklődő szülőket közös tevékenykedésre.

   December 23-án reggel megérkezik hozzánk a Jézuska, a fa alá kerülő ajándékokat SzM pénzből vásároljuk.

Gyermekeink és magunk nevében kívánunk e kis verssel minden olvasónak Szép Karácsonyt!

 

„Karácsony,karácsony, köszöntelek téged,

                  Gyermekszívem Jézuskának

                  zengjen dicsősséget!

Gyermekszívem családunknak

 kérjen boldogságot,

                  Karácsonyi Kis Jézuska

                   áld meg a családot!”

 

Óvodások

 

 

vissza az elejére

 

 

Óvodai Mikulás Ünnepség a Faluházban

 

 

2004. december 6-án este 5 órához közeledve egyre nagyobb zsongás töltötte be a győrvári Faluházat. Izgatott óvodások várakoztak a színpad köré számukra odakészített székeken ülve, forgolódva, össze-össze súgva. A Mikulással találkozni mindig izgalmas élmény egy kis gyermek életében, még inkább, ha nemcsak ajándékot vár az ember, hanem maga is meglepetést készít. 5 óra után néhány perccel megkezdődött a várva várt ünnepély. Az óvodások vezetőik irányításával felmentek és elhelyezkedtek a színpadon. A kisebb gyermekek szüleikkel együtt elfoglalták az ovisok által immár üresen hagyott székeket. Elcsendesedett a zene, és már nyílott a Faluház ajtaja: megérkezett a Mikulás. Miután Edit néni bátorítására néhány bátor legényke felsegítette őt a színpad lépcsőjén, a kis óvodások egy énekkel köszöntötték: „Itt kopog, ott kopog, megérkezett Télapóka, hopp.” E szép fogadtatás után letelepedett melléjük egy székre, előkereste jegyzeteit, és név szerint szólítani kezdte a gyermekeket, akik kettesével-hármasával előléptek és hosszabb-rövidebb versikével lepték meg kedves öreg barátjukat, és természetesen az ünnepségen megjelent szülőket, barátokat, ismerősöket. Jutalmul egy-egy ajándékcsomagot és a nézőközönség tapsát kapták. Nem maradtak csomag nélkül azok a gyermekek sem, akik betegség miatt nem tudtak együtt készülni a többiekkel, vagy éppen az ünnepségre betegedtek le. A Mikulás azt is elárulta, hogy az ünnepség ideje alatt segítői, a krampuszok további ajándékokat helyeztek el az óvodában, amit másnap nézzenek meg együtt a gyermekek. Ezután a picurkákat (3 év alattiak) szólította Miki Apó, többségük azonban megszeppenve, óvatosan közelített e fura, fehér szakállú öreg úrhoz. Végül szülői támogatással mindnyájan hozzájutottak mikulás csomagjaikhoz. A nagyobb gyerekekről sem feledkezett meg a Télapó, néhány érdeklődő kérdés után átadta nekik is ajándékaikat. Miután kifogyott a zsák az óvodások újra énekeltek egy dalt, majd Marika néni köszönte meg a Mikulásnak, hogy eljött közénk. A megjelentek jelképesen kaptak egy „nagy virgácsot”, majd az iskolások tánc produkciója következett volna, de a hirtelen jött áramszünet sajnos véget vetett e szép ünnepségnek. Segítőkész ovisok egy csapata egészen a bejáratig kísérte a sötétben távozó vendégünket, a Mikulást.

 

Hajgató Lászlóné, Ági

anyuka


 

 

vissza az elejére

 

 

Anyakönyvi hírek

 

Születés: —

 

Házasság:

Iván Hajnalka és Pániczer László

Kiss Éva és Hári János

 

Gratulálunk és sok boldogságot kívánunk az ifjú párnak!

 

Halálozás:

Koroknai István

Kósi Károlyné

Magyar János

 

Nyugodjanak békében!


 

vissza az elejére

 

vissza